Stefan van Grootel, Helmond

grootelstefan

“Liefhebber met PASSIE voor Barcelona”

Een liefhebber die zich de laatste jaren op Barcelona aan het toeleggen is en twee jaar op rij in de kop van de uitslag is te vinden is Stefan van Grootel uit Helmond. Het hele jaar is hij met zijn duiven bezig met maar 1 doel. Pieken op de vlucht der vluchten.

Stefan, een succesvolle ondernemer in de bouwsector, getrouwd en vader van drie kinderen heeft tot zijn 18e samen met zijn vader vanuit het ouderlijke huis gespeeld. Zoals bij de meeste onder ons kwam toen de tijd van de meisjes en het uitgaan. In 2004 wordt hij door Willem Vermulst uitgenodigd om mee te gaan naar de kampioenen huldiging van afdeling Oost-Brabant waar een bon werd gekocht van Toon Jansen. Nederland had er weer een duivenmelker bij.

In twee jaar tijd komen een kleine 80 duiven van Helenaveen naar Helmond en wordt er aangeklopt bij de destijds zeer sterk spelende combinatie Kimmenade-Verbakel om meer snelheid in de duiven te kweken. Maar de verkoop van het huis in 2006 gooit roet in het eten en op zes duiven na, die worden ondergebracht bij vriend Willem, gaat alles weg. In 2008 wordt er een perceel grond aangekocht in Helmond waar een woning met inpandig duivenhok zal verijzen. Al snel vliegen er weer duiven rond huize van Grootel en een nieuwe start is gemaakt met als doelstelling uitblinken op Barcelona.

Het huidige duivenbestand van een 100 tal oude duiven waarvan 24 kwekers bestaat uit 80% duiven van voorgenoemde Toon Jansen en combinatie Kimmenade-Verbakel dat is aangevuld met duiven van Henri van Doorn.

De hokken

Het duivenhok bestaat uit twee verdiepingen en staat met de voorkant op het zuiden. Beneden bevindt zich een afdeling voor de jaarlingen en een afdeling voor de jonge duiven. Achter deze hokken is een kweekhok gebouwd waar de kwaliteit van afdruipt. Een van deze koppels zijn de ouders van Carolien met o.a. een 23e Nat.Barcelona 7.046d. en 12 Nat.Perpignan 5.607d. en een aantal kinderen, zussen en broers van dit fenomeen. De goeie komen immers uit de goeie. Boven is er plaats voor een 30 tal nestkoppels. Zowel boven als beneden is er een loopgang voor de hokken. Alles is zeer functioneel en gezellig ingericht zo zijn er overal hoekjes en schapjes waar de duiven lekker rustig kunnen zitten.

Het systeem

Met kerst worden de duiven gescheiden en als in april de wedvluchten gaan beginnen gaan ze elke week mee om goed voorbereid aan de start te komen. In deze maanden wordt er 30% gerst aan het voer toegevoegd. Pas eind mei wordt er gekoppeld en vanaf die tijd gaan ze niet meer mee met de club maar rijdt Stefan elke zaterdag en zondag afwisselend al vroeg naar Maastricht of Antwerpen om de duiven te trainen. Bij thuiskomst zit er altijd een beetje halamid in het water om te ontsmetten. Verder zit er het hele jaar knoflook in de drinkbakken. Elke dag wordt een grote gieter waarin 5 knollen knoflook en water, deze worden elke week ververst, gevuld met water en dit wordt dan de andere dag gegeven. De drinkbakken worden hier nooit gereinigd.

Medische begeleiding

Voor de medische begeleiding wordt er een bezoek gebracht aan Vincent Schroeder die de duiven voor aanvang van het seizoen controleert en indien nodig wordt er ingegrepen. Enkele weken voor Barcelona worden de duiven schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel, op advies van Vincent Schroeder. Omdat ze dan niet meer bij andere duiven in de mand komen is Stefan er zeker van dat ze goed de mand in gaan. In de wintermaanden wordt er tegen paratyfus behandeld. Eerst een kuur van 7 dagen dan enten en daarna weer 7 dagen kuren. Voor het geel wordt indien Stefan iets vermoed een pil opgestoken.

Nieuwe start

Na de nieuwe start in 2008 zijn er in 2009 behoorlijk wat jonge duiven gekweekt die in hun geboorte jaar een gedegen opleiding kregen. Als jaarling werden ze gespeeld tot en met Bordeaux NPO . In 2011 wordt voor het eerst aan drie ZLU vluchten deelgenomen en dat resulteert in de volgende prijzen

Barcelona 7.046d.

19e – 23e – 121e – 350e – 417e – 544e – 774e – 963e – 982e – 1147e en 1661e
met 22 mee en 11 prijzen een prachtig debuut.

Marseille 3.486d.

39e – 126e – 301e – 393e – 552e – 667e en 800e 21 mee en 7 prijzen

Perpignan 5.608d.

12e – 770e 9 mee en 2 prijzen

De 23e Nat.Barcelona en 12e Nat.Perpignan werd gewonnen door “Carolien” vernoemd naar de dochter van Stefan en met deze prestaties werd ze 1e Internationale Asduif over 2 vluchten.

Een schitterend debuut op de vluchten die Stefan het liefst speelt. In 2012 staan er 3 ZLU vluchten op het programma met het volgende resultaat

Pau 2.651d.

132e – 603e 4 mee 2 prijzen

Barcelona 6.392d.

47e – 392e – 665e – 728e en 1406e 18 mee 5 prijzen

Marseille 3.680d.

115e – 393e en 900e 22 mee 3 prijzen

Het liefst wordt het hele koppel gespeeld op eieren van 14 dagen maar het spelen van het hele koppel is geen noodzaak. In 2013 zullen enkele koppels op jongen worden gekorfd.

Voeren en trainen

Voor het voer wordt gebruikt gemaakt van Beyers Koopman en Versele Laga. Tijdens de rui periode worden er veel vetten aan toegevoegd en als de duiven zijn gescheiden bestaat het voer voor 30% uit gerst. Naar de vluchten toe wordt er gewerkt met snoepzaad, pinda’s, tovo, hennep en gepelde zonnepitten. Aan huis wordt er eenmaal daags een uur getraind wat een verplichte training is.

Stefan van Grootel een naam om te onthouden en dan vooral op zijn geliefde vlucht

BARCELONA

Udo Peters

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado