Piet en Dirk Jan Westerlaken uit Veenendaal

westerlakenpietendirkjan

“Onaangewezen Kampioen Overnachtfond Afd.8, G.O.U”

2012 was een mooi duivenjaar voor de Veenendaalse vader en zoon combinatie P.J. Westerlaken en zn. De combinatie die bestaat uit vader Piet en zoon Dirk Jan werden onaangewezen kampioen overnachtfond van de grootste afdeling van Nederland, afdeling 8 Gelders Overijsselse Unie.

Op elke vlucht hadden de mannen uit Veenendaal één of meerdere vroege duiven, zodat ze aan het eind van het seizoen gehuldigd konden worden als de beste van alle overnachtfondspelers van Afdeling 8. Dit is een bijzonder goede prestatie als je kijkt op welke manier de duiven moeten worden verzorgd, vooral als je ziet dat de beschikbare tijd minimaal is. Verder zijn Piet en Dirk Jan geen grote liefhebbers. Zij hebben ruimte voor 24 vliegkoppels en 12 kweekkoppels en ze hebben een hokje voor 30 jongen in kunnen. Bijna alle topspelers hebben meer mogelijkheden zijn zij en die hebben ze in 2012 allemaal verslagen. Uniek !!!

Piet en Dirk Jan voor het hok

Piet en Dirk Jan voor het hok

De mogelijkheden

Piet en Dirk Jan hebben de beschikking over twee duivenhokken. Het ene hok is een kweekhokje van een kleine twee meter, waarin 12 koppels zitten, waaronder wat vasthouders. De vasthouders zijn duiven van vader Henk, die enkele jaren geleden is overleden. Verder zitten er paar vasthoud-koppels die Piet en Dirk Jan samen hebben met Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen, eveneens uit Veenendaal. Dit kweekhokje staat net voor het vlieghok van 5 meter. Hierin zitten twee afdelingen voor de oude duiven (2 x 12 koppels) en een kleine afdeling voor de jongen. Voor beide hokken staat een ren, al is die voor het kweekhokje niet groot. In het dak zit een lichtstraat om de zon eerder op de dag op te vangen en Piet verwarmt het hok tot 15 graden met een warmteplaatje in beide afdelingen van de oude duiven van Jaap Schut uit Kootwijkerbroek. Aan de ruimte op dit adres in Veenendaal hebben de meeste fondliefhebbers niet genoeg, maar het kan voldoende zijn. Dat hebben Piet en Dirk Jan bewezen. Wat voor hen een veel grotere beperking is, is de tijd. Dirk Jan woont sinds enkele jaren in het naburige Ederveen en is aankomend arts. Naast de vele uren die hij maakt als arts, is hij ook de trotse vader van een dochtertje. Voor de duiven heeft hij daardoor nauwelijks tijd. Hij komt graag kijken en zijn belangstelling is nog onverminderd, maar tijd in de verzorging kan hij niet geven. Piet is directeur van verschillende scholen voor leerlingen met gedragsproblemen. Deze problemen hebben verschillende oorzaken en zijn heel divers. Piet werkt minimaal 12 uur per dag en de verzorging moet er dus tussendoor. Piet krijgt hulp van zijn vrouw Adri, die de duiven al vast loslaat, als Piet onderweg naar huis is en zij voert ook in het winterseizoen de duiven en laat ze eveneens los. Het verzorgen van de duiven is voor Piet een vorm van therapie. Hij hoeft even niet aan zijn werk te denken en het geeft een welverdiende ontspanning. Dit wordt anders als het even niet loopt bij de duiven, maar gelukkig komt dat niet vaak voor. ‘Met de duiven heb ik weleens raad nodig of bevestiging of ik het wel goed doe,’ vertelt Piet,’een klankbord dus en dan bel ik Jaco (van Nieuwamerongen, red) even en dan weet ik het weer en kan ik weer verder. Niet dat ik vastloop, maar het is makkelijk om iemand te hebben, die weet waar je het over hebt en die even met je meedenkt.’ De duiven worden op weduwschap ingespeeld, om worden vervolgens op een nestje gebracht voor de diverse vluchten. Dit kan zijn op 10 tot 12 dagen broeden, maar ook op jongen van 4 tot 6 dagen. Bij de doffers mag het jong best groter zijn.

Links het hok voor de kwekers er achter het vlieghok

Links het hok voor de kwekers er achter het vlieghok

De duivenfamilie Westerlaken

Naast Piet en Dirk Jan is er in Alblasserdam nog een Westerlaken actief in de duivensport. Dit is broer Hans, die na zijn laatste verhuizing in een klein hokje een fondploegje aan het opbouwen is. Hans en Piet hebben regelmatig contact over de duiven en delen elkaars ervaringen, zodat ze er beiden wijzer van hopen te worden. Het begon echter allemaal met opa Westerlaken. In het Brabantse Rijswijk was opa Westerlaken de grondlegger van de liefde voor postduiven. Piet en Hans hielpen opa regelmatig. Vooral bij thuiskomst van de duiven. Opa had namelijk naast de duiven nog een liefhebberij: voetbal. Het kwam weleens voor dat de voetbalwedstrijd gelijk was met de thuiskomst van de duiven. Dan sprongen de broertjes bij om de duiven op te vangen, zodat opa naar de wedstrijd kon gaan. Toen opa overleed, leek het de vader (Henk) van Piet en Hans een goed idee om met duiven te beginnen. Zijn zonen waren ingewijd met de duiven en vader Henk had ook wel iets met vogels, want hij was eerder al een liefhebber van kanaries. In de eerste helft van de jaren ‘70 begonnen vader Henk samen met zijn zonen Hans en Piet een combinatie. Zoals bij iedere liefhebber was het bij hen al niet anders: In het begin ging het op en neer. Totdat er een goede inbreng van duiven kwam in de vorm van Dr. Linssen-duiven van Leo van Dreumel uit Beneden Leeuwen. Vanaf die tijd ging het met sprongen vooruit. In 1986 werd vader met zijn twee zonen Kampioen Jonge Duiven van de afdeling West Zaterdagvliegers. De grote Delfstblauwe vaas is daar nu nog het bewijsstuk van. Dat jaar hadden de mannen uit Rijswijk 3 duiven bij de eerste 10 van nationaal Orleans Jonge Duiven tegen ruim 80.000 duiven. In deze tijd is deze prestatie niet meer te vergelijken.

In 1988 verhuisde Piet en zijn gezin naar Veenendaal en in het begin werd er het gewone programma gespeeld. Piet zat altijd bij de kampioenen van het rayon van de afdeling Oost Gelderland. In 1998 verhuisde het gezin Westerlaken nog een keer naar het huidige adres en werd er volledig overgeschakeld op de overnachtfond. Dit was een bewuste keuze vanwege de terugnemende beschikbare tijd voor de duiven. Voor deze vluchten kun je later starten met kweken en inspelen van de duiven en in ruim twee maanden is het seizoen voorbij, terwijl er in deze periode ook een paar vakantieweken vallen en de dagen op zijn langst zijn. Piet en Dirk Jan zijn lid van P.V. Elst en Omstreken uit Elst (bij Rhenen). Van deze vereniging is Piet ook al weer een aantal jaar voorzitter.

De duiven

Toen Piet in 1998 over ging naar de grote fond werden de duiven gekweekt door zijn vader. De duiven die zijn vader voor hem kweekte kwamen uit duiven van Adriaan van Gerwen uit Hedel. Deze topliefhebber had duiven van Hein Oostenrijk, Gebr. Kuypers en Marijn van Geel. Verder had de vader van Piet duiven van Jan Ouwerkerk, de legende uit Lekkerkerk. Zo heeft Piets vader zelfs verschillende kinderen gehad van ‘Het Super Elfje’ van Jan. Eén heeft Piet zelf nog steeds. Hans (Piets broer) is bevriend met Jan van Beest uit Rijswijk (NB). Hierdoor kreeg Piet van hem verschillende keren jongen en daar zaten iedere keer één of meerdere goede duiven bij. Jan is een verzamelaar van jongen rechtstreeks uit topduiven. Zo heeft hij duiven van o.a. Wijnands en zn, Jan Theelen, Cor de Heijde en van de Belgen Georges Carteus, Van den Matten en De Ridder. Jan presteert zelf minder goed dan zijn duiven kunnen en dat bewijst onder andere Piet. De man uit Rijswijk is teveel dierenliefhebber en is daardoor veel te voorzichtig om keer op keer goed te presteren.

westerlaken160

De laatste jaren hebben Piet en Dirk Jan duiven erbij van plaatsgenoten Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. Eerst werd er volop met elkaar samengekweekt. De beste duiven van hun hok tegen de beste duiven van Piets hok. Nu zitten er in het kweekhokje van Piet het hele jaar door duiven van de andere vader en zoon combinatie uit Veenendaal om samen jongen mee te kweken en komen er in het voorjaar wat koppels eieren van Gerrit en Jaco om het hok van Piet en Dirk Jan te versterken. Vanuit het kweekhokje zijn er jongen en soms eieren, die de omgekeerde weg gaan. Bij Gerrit en Jaco zit een stam die al 20 jaar wordt gebouwd met duiven met overwegend Van der Wegen-bloed met wat Van Wanroy en Aarden erbij. De meeste van deze duiven komen van de familie Eijerkamp. Verder zit er bloed van duiven van Adri van Zon, Jan Zantboer, Bram Walpot, Izak de Jong. Van deze liefhebbers is steeds één duif van belang voor de stam Van Nieuwamerongen. Tevens zijn twee duiven van Bram Douw van grote invloed geweest op de stam van deze mannen. Van deze stam duiven hebben Piet en Dirk Jan verschillende knappe duiven overgehouden, maar de beste duiven stammen af van één duivin, de Bonte 160 van Bram Walpot. Deze duivin won in 2005 de 6e nationaal St. Vincent bij Gerrit en Jaco. In 2007 kwam er uit deze duivin al een topper met een samenkweek met een Ouwerkerk-doffer van Piets vader. Deze duivin won o.a. 29e nat. Limoges 2009 tegen 13.129 duiven. Een andere topper uit deze duivin won in 2012 de 18e nat. St. Vincent tegen 4.575 duiven, ‘De Beatrix.’ Dit keer stond ‘De Bonte 160’ gekoppeld aan de ‘Driekwartbroer van Jo.’ ‘Beatrix’ is naast een goede vlieger, ook al een goede kweekster gebleken. De eerste duif van Albi is ‘de Jonge Albi’ van 2010 en is een dochter van deze ‘Beatrix.’ Zij won de 38e nationaal tegen 5.949 duiven. Een mooi lijntje dus: Bonte 160 (6e nat. St. Vincent)  dochter ‘Beatrix’ (18e nat. St. Vincent)  Kleindochter ‘De Jonge Albi’ (38e nat. Albi).

westerlaken686

De vader van de Jonge Albi komt uit een zoon van de Carteus Giant (topkweker bij Gerrit en Jaco) met een Ouwerkerk-duivin. Een andere topper op het hok van Piet en Dik Jan is ‘De Rooie’ van Jan van Beest. Deze doffer won in 2011 al een 99e nationaal Brive en de 61e nationaal Cahors. In 2012 was het hun eerste duif van Aurillac. Hij won toen de 123e nationaal tegen 10.331 duiven. Een fantastische doffer van het Belgische fondsoort De Ridder uit St. Ulriks Kapelle.

Mont de Marsan 2006

‘Jo’ is de 1e nat. Mont de Marsan 2006 van Gerrit en Jaco. Ook met ‘Jo’ is een samenkweek gedaan met ‘de 694’ van Piet en Dirk Jan. ‘De 694’ won de 7e nat. Mont de Marsan in 2006. Ook deze duif komt van Jan van Beest uit Rijswijk. Uit ‘de 694’ met ‘Jo’komt o.a. ‘De Hoepel.’ Deze doffer is vader en grootvader geworden van verschillende topduiven. Zo is hij de vader van ‘Fleur’ bij een andere plaatsgenoot en vriend Corné van Oeveren. ‘Fleur’ won o.a. de 31e nat. Bergerac. Een broer van Fleur is een goede kweker op het hok van Harold Zwiers uit Den Ham. Harold won in 2006 de 10e nat. Mont de Marsan met ‘Limoosje.’ Nazaten van ‘Limoosje’ zitten ook op de hokken van Gerrit en Jaco en Piet en Dirk Jan. Om het verhaal van Mont de Marsan 2006 af te ronden, komen we bij de 2e nat. Mont de Marsan van Bennie van Holland en zn uit Ede. Deze duivin werd gekoppeld aan een zoon van ‘Jo’ en ‘de 694.’ Uit deze koppeling zit nog een duivin bij Piet en Dirk Jan. Zo zie je hoe een bepaalde vlucht mensen kan binden, want de band tussen Piet en Dirk Jan enerzijds en Gerrit en Jaco anderzijds is door deze vlucht ontstaan en door de samenwerking die hierdoor is ontstaan zijn beide combinaties verbeterd en hierdoor ook andere liefhebbers eromheen.

westerlaken737

Het seizoen 2012

Piet en Dirk Jan hebben het principe niet op zondag op de uitslag te komen bij de wedvluchten. Gelukkig zijn vele afdelingen en zeker ook afdeling 8 zo coulant om deze liefhebbers te compenseren. In afdeling 8 krijgen deze liefhebbers de gemiddelde punten erbij, die berekend worden over de overige vluchten. Twee van de zes vluchten waren op zondag. Hiervoor kregen de mannen uit Veenendaal de gemiddelde punten en deze punten waren verdiend. Als het gewone vluchten waren geweest, hadden ze meer punten gehad. Hier malen de heren niet om, want dat is een gevolg van hun keuze. De punten van de afdeling komen uit het regiospel en in dat spel speelde Piet en Dirk Jan gemiddeld de 6e prijs tegen gemiddeld bijna 600 duiven. Dat is wel heel sterk. Op Aurillac werd 8e, 19e, 68e en 113e gespeeld tegen 828 duiven. 4 prijzen van de 7 gespeelde duiven. 45e in de afdeling tegen 3.661 duive en 123e nationaal tegen 10.331 duiven. Op St. Vincent werd de 1e gespeeld in de regio tegen 384 duiven. 9e in de afdeling tegen 1.719 duiven en 18e nationaal tegen 4.575 duiven. 1 duif in de prijzen van de 4. Op Perigueux werd de 7e gespeeld tegen 689 duiven, 79e in de afdeling tegen 3.773 duiven en 217e nationaal tegen 9.506 duiven. 3 van de 8 duiven speelde prijs.

En tot slot op Albi werd de 5e en de 10e gespeeld in de regio tegen 524 duiven. 17e en 50e in de afdeling tegen 2.471 duiven en 38e en 129e nationaal tegen 5.949 duiven. 5 van de 10 duiven speelde prijs. Dat deze mooie reeks in 2012 tot stand zou komen, was niet verwacht in het begin van het seizoen. Piets moeder overleed die periode en toen is er een paar weken niet gespeeld met de duiven. De voorbereiding was dus krap. Nadat de duiven een keer zijn gelapt naar Hedel en St. Job in ’t Goor (deze trainingsvlucht werd gedaan door Gerrit van Nieuwamerongen) zijn de duiven twee keer ingemand op Epehy (280 km) en toen moesten de duiven klaar zijn voor Aurillac en tot Piets verbazing waren ze dat ook. De duiven van St. Vincent hebben ook nog Angerville gehad (in het weekend van Aurillac). Piet is in de film van de Koerier te bewonderen. Al met al een mooie prestatielijst, ondanks de geringe voorbereiding. Piet zegt: ‘Als ik nog iets zou willen verbeteren, is het het prijspercentage en een paar duiven meer bij de eerste 100 nationaal.’ Een mooi streven en je mag in de sport ook niet te snel tevreden zijn.

westerlaken749

De verzorging

Zoals gezegd worden de duiven ingespeeld op weduwschap, nadat ze een ronde jongen hebben grootgebracht. Ze worden meestal eind februari/begin maart gekoppeld afhankelijk van de tijd die Piet aan zijn duiven kan geven. Vaak dus aan het begin van een schoolvakantie. De meeste duiven brengen jongen groot, al heeft Piet in 2013 bewust bepaalde duiven geen jong laten grootbrengen, zodat ze straks op hun eerste jong naar hun eerste belangrijke vlucht gaan. Piet speelt de duiven twee hooguit drie keer per jaar. De jaarlingen worden, na een periode van inspelen, ingelast op de laatste vluchten van rond de 900 km. De meeste krijgen dan één vlucht en een enkeling twee. Op jaarlingen wordt niet geselecteerd: Als ze maar goed naar huis komen. De duiven vliegen een uur tot vijf kwartier per vliegbeurt. In het begin van het seizoen moeten ze nog weleens geholpen worden met een vlag, maar als het seizoen vordert gaat het vanzelf. Dit jaar gaat het vanaf het begin vanzelf. Als de vluchten er aan komen gaan de duiven twee keer per dag los. Tussen de fondvluchten door worden de duiven weleens weggebracht vaak samen met Gerrit en Jaco. De duiven krijgen voer van Versele Laga met als hoofdmengeling Champion Plus. Naar de vluchten toe wordt er opgevoerd met snoepzaad, pinda’s (ongezouten van de pindaboer) en Energy Plus (Versele Laga). Als de duiven een tijdje stil zitten wordt er ook Gerry Plus gevoerd (eiwitarm voer). De duiven krijgen hun voer uiteraard in potjes, omdat de duiven naar verschillende vluchten gaan. Medicijnen worden bij Piet en Dirk Jan nauwelijks gegeven. In de winter krijgen ze een paar weken parastop en de verplichte enting en verder wordt er niets gedaan of er moet wat aan mankeren. De jongens worden zoals bij de meeste overnachtspelers niet verduisterd. Ze worden ingespeeld tot ongeveer 300 km op de gewone jonge duivenvluchten. Kortom een vrij eenvoudige en doeltreffende verzorging.

Tot Slot

Elke keer verbaas ik me weer, hoe met zo weinig tijd en zo’n drukke baan met veel denkwerk aan het hoofd, er zo goed gespeeld wordt met de duiven. Dit moet komen door een goed hok, goede duiven en toch ook een goede kijk op duiven. Piet moet in de weinige tijd die hij heeft voor de duiven, toch wel zien wat hij zien moet, anders kun je niet zoveel vroege prijzen winnen als zij de laatste 10 jaar doen. Natuurlijk zit er ook weleens een minder jaar tussen, maar over het algemeen laat Piet zien dat hij een topmelker is en als ik me niet vergis, zal hij dat in 2013 ook laten zien. Hopelijk krijgt Dirk Jan genoeg tijd om hiervan mee te genieten !!!

Fondreporter

Zonder toestemming van Fondtoppers mag dit artikel niet voor andere publicaties worden gebruikt.

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado