Marathon Noord

marathonnoordlogo

Marathon Noord staat in de startblokken

A.s. weekend zal het startschot weer klinken voor de grote fondvluchten voor enkele afdelingen. Er zijn afdelingen die vooraf aan de eerste prijskamp van Marathon Noord, St. Vincent, al een overnachtvlucht op het programma hebben staan.

Laten we hopen dat na het lange wisselvallige voorjaar deze vluchten goed verlopen. Het is immers zowel voor duif als liefhebber veel beter om onder goede omstandigheden deze vlucht af te wikkelen dan met slechte.

Tussen alle africhtingen door zijn er zeker weekeinden geweest waar wij de fondliefhebbers naar uitgekeken hebben, temperaturen van ruim 20 graden en helder zicht. Zeker, bij helder weer blaast de wind vrijwel altijd uit het noorden, maar als de temperatuur in het zuiden oploopt tot bijna 25 graden maakt dat weer veel goed. In het speelseizoen hebben wij het toch altijd over “duivenweer” met zulke temperaturen en wind uit het noorden of noordoosten. Uiteraard moeten de duiven van de marathonspelers bij het invliegen ook in goede conditie zijn, anders maken deze omstandigheden zelfs deze korte trainingsvluchten tot een opgaaf.

Wat me steeds meer opvalt is dat onze duiven het op de trainingsvluchten het met steeds groter verschil moeten afleggen tegen de vitesse duiven. Was het eerst op 250 km afstand nog een 15 tot 20 minuten wat onze duiven moesten toegeven, het is nu bijna wekelijks al een half uur (of is dat alleen bij mij zo?). Met wind van achter gaat dat nog wel maar zodra de wind op de kop is, is er geen houden meer aan, zo hard als de vitessers spelen. Dat is het gevolg van de specialisatie die halverwege de jaren negentig doorzette. Er was geen behoefte meer aan allrounders, want de vluchtprogramma’s maakten een specialisatie voor de liefhebbers lonend. Dat is ook gebeurd bij de grote fond. Was het jarenlang St.Vincent, Dax en Bergerac, nu is er een programma middaglossing dat voor iedereen loont. Ook de groeiende belangstelling voor de morgenlossing heeft de organisatie van Marathon Noord in 2002 al doen besluiten een competitie voor deze discipline uit te schrijven, met een nog steeds groeiend deelnemersveld als gevolg. Op 1 juli valt ook voor de competitie van de morgenlossing het startschot vanaf Barcelona.

arathonnorrdkampioenen

Dat er naast de nodige eer ook nog een groot prijzenpakket te winnen valt hoef ik eigenlijk niet meer te vertellen. Al jaren zijn er naast mooie geldprijzen ook prijzen in natura te verdienen. Dit jaar gaan we weer richting een totaal pakket van € 50.000,– te vervliegen op beide competities samen. Bij Marathon Noord bestaat de organisatie, bestuur en medewerkers, uit allemaal vrijwilligers die graag bijdragen aan de successtory en daarom nagenoeg geen kosten maakt. De gehele inleg te samen met de sponsorgelden zorgen er voor dat tijdens de huldiging in Doetinchem er een fantastisch prijzenpakket haar weg zal vinden naar de winnaars. Omdat er voor elke vlucht alleen gespeeld wordt met de bovenste twee duiven van de inkorfstaat heeft iedereen, grote of kleine liefhebber, evenveel kans om in de galerij van de prijswinnaars te worden vermeld. Alleen dan moet u wel tijdig hebben ingeschreven. Tot nu toe op 29 mei hebben in totaal 512 liefhebbers zich ingeschreven, waarvan 419 voor de middaglossingen en 271 voor de morgenlossingen. Uit deze cijfers mag u opmaken dat er al 178 liefhebbers voor beide disciplines hebben ingetekend. Het zijn nog geen recordcijfers maar dat onze competitie in hoog aanzien staat kunt u uit deze getallen opmaken.

Op onze site staat dat de sluitingsdatum is gesteld op 31 mei, maar van onze penningmeester vernam ik als nieuwkomer, dat hij nog nooit een liefhebber die een paar dagen te laat was met zijn inschrijving, had geweigerd. Het lijkt mij niet onredelijk om zondag 5 juni definitief de inschrijving te beëindigen. Tot de datum van inkorven St.Vincent 13 juni, hebben we dan de mogelijkheid om de inleggelden automatisch te incasseren. Laat het u niet gebeuren dat u een vroege getekende duif draait en u heeft verzuimd om mee te doen met de eerlijkste competitie van Nederland. Alle informatie inclusief het reglement van deelname, o.a. de minimum afstand staat op onze site www.marathonnoord.nl

Uiteraard wens ik u allen een mooi fondseizoen toe met zo nu en dan allemaal een mooie tijdduif. Er zijn naast de winnaars ook liefhebbers die wat minder presteren, heb daar als betere fondliefhebber ook oog voor en probeer die liefhebbers te steunen met advies en daad. Wat is er mooier om straks met die liefhebbers oog in oog te staan als u in Doetinchem gehuldigd wordt als één van de prijswinnaars van Marathon Noord. Als u deelneemt aan één van de competities bent u al prijswinnaar want dan bent u verzekerd van het prachtige kleurrijke kampioenenboek dat elk jaar, mede dank zij de steun van de sponsors en adverteerders verschijnt. Ook zij maken het mogelijk om u dit alles te bieden. Dank daarvoor namens de liefhebbers.

Cees Selhorst
voorzitter

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado