Jelle Outhuijse, Harlingen

fondunie2000

“Rode Bordeaux flikt het weer”

Na een grillig voorseizoen waarin de duiven met de grootste moeite hun kilometers konden opdoen werd het ZLU-seizoen dan traditioneel geopend met de vlucht vanuit Pau.

Met 674 duiven in de strijd tegenover 511 duiven in 2012 kunnen we spreken van een enorme toename in het Fondunie2000 concours van ruim 30%. Met een wind die veelal Oostelijk was in het Franse deel van de vlucht werden de vroegste aankomst aan de Westkant van het land verwacht. De top 10 laat dit dan ook perfect zien en is een voortzetting van de eerste Internationale aankomsten aan de westkant. Glorieus winnaar wordt echter de Fries Jelle Outhuijse die in Harlingen fantastisch uithaalt met plaats 1 en 4. Jos Pepping uit Egmond aan de Hoef maakt zijn intenties voor 2013 duidelijk door liefst 3 duiven in de top 10 te pakken op de plaatsen 2, 6 en 7. Nico Volkens uit Bergen (NH) eist plaats 3 voor zich op en op plaats 5 vinden we Mike Peereboom die weer piekt op deze vlucht. Comb. Dirk en Elitsa Veldhuis uit Amsterdam pakken plaats 8 voor Wouter Jorna uit Hippolytushoef op 9 en Ysbrand Kaptein uit Akersloot op plaats 10. De Westkant mag dan wel in het voordeel zijn geweest, maar gezegd mag worden dat er slechts ruimte is de elite van de Noord Hollandse duivensport in het snuitje van de uitslag.

Winnaar

Zoals op elke vlucht kan er maar eentje de winnaar zijn en dit keer werd het verrassend genoeg Jelle Outhuijse uit Harlingen. Helemaal verrassend niet omdat Jelle al jaren een aardig toontje meeblaast op de overnachtvluchten, maar verrassend wel door de constateringen op vrijdag nog te overtreffen door de ‘Rode Bordeaux’ op zaterdagochtend om 04:49 uur in de neutralisatietijd te constateren. Jelle Outhuijse is liefhebber van het fondspel en woont samen met zijn vrouw Yvonne en dochters Daphne en Chantal in Harlingen.

Jelle Outhuijse met zijn Rode Bordeaux 4e Nat.Pau 2013

Jelle Outhuijse met zijn Rode Bordeaux 4e Nat.Pau 2013

Basisduiven

De basis bestaat uit duiven van het ras Van der Wegen uit Steenbergen. De absolute stamvader is van 1993 en werd aangekocht bij Nico de Heus in Hedel. In zijn pedigree vinden we duiven als ‘Fondman I’ en de ‘Oude Dax’ van Antoon en Lucy van der Wegen. Een belangrijke inbreng is ook een Van der Wegen via Eijerkamp door aanschaf van meubels. Zij is onder andere moeder van de 2e duif van Jelle, goed voor de 4e in de Fondunie en de 20e Nationaal. De Van der Wegen duiven worden zuiver gehouden en gekruist. Nogal eens wordt er bijvoorbeeld een broer x zus koppeling toegepast en die wordt dan achtergehouden voor de kweek. Links en rechts worden ook duiven bijgehaald. Hierbij wordt gelet op de afstandgeschikheid van de duiven. Met name de duiven van A.P. Overwater waar Jelle nu zo’n 2 jaar mee aan het kweken is voldoen uitermate goed.

Systeem

Het systeem van Jelle laat weinig onduidelijkheden. De jonge duiven worden niet gespeeld op het programma, maar eigenhandig weggebracht. Let wel, ze worden aangeleerd om het IJsselmeer over te gaan, zo’n 40 km. Er zijn duiven die dit niet aankunnen en die vallen dan ook al snel af. De jonge duiven die overblijven worden niet gescheiden en blijven in het jonge duivenhok zitten als jaarling waarbij ze in de winter niet gescheiden worden. We hebben het dan over zo’n 80 jaarlingen. Deze worden op het programma van Friesland gespeeld en krijgen dan 2 dagfondvluchten voor de kiezen. In het verleden werd nog wel eens één of meerdere overnachtvluchten gespeeld, maar hier is Jelle vanaf gestapt. Pas als 2-jarige gaan ze na het oude duivenhok en dan is er alleen plaats voor de duiven waar hij wat in ziet. Een vlucht als Bordeaux / Agen ZLU is dan het debuut voor deze duiven of een vlucht als Ruffec met de afdeling. Om te blijven is prijsvliegen voor een 2-jarige een must, ze krijgen de tijd en ruimte om uit te groeien en ervaring op te doen, dit moet terugbetaald worden met concrete prestaties. De duiven worden allemaal op nest gespeeld op verschillende standen.

Het voer is hoofdzakelijk van Mariman (kweek, vlieg en variomax) met daarbij Matador Turbo Energy. Om de duiven wat voller de mand in te krijgen wordt veelvuldig gewerkt met snoepzaad en pinda’s die dan individueel verstrekt worden aan de voor de vlucht geselecteerde duiven. Op medisch gebied is er naast de verplichte paramyxo enting een paratyfus enting. Op het eerste broed wordt een geelkuur verstrekt en waar nodig worden duiven gedurende het seizoen individueel behandeld. Tegen de koppen wordt al jaren niets gegeven, Jelle ziet dit als een zwaktebod van het klimaat op het hok. Om dit tegen te gaan moet het hok worden aangepast en moet de oplossing niet gezocht worden in poedertjes en pillen. Het hok van Jelle staat er al jaren en staat met de voorkant op het Zuiden. Zowel de voorkant (voorzien van windbreekgaas) als het plafond zijn geheel open. Dit wordt niet als nadeel gezien in een koud voorseizoen wat betreft de vorm van de duiven. Als voorbeeld geeft Jelle duivinnen die je in een open ren houdt, deze zijn vaak beter in conditie en mooier dan duiven in een nagenoeg afgesloten hok.

‘Rode Bordeaux’

De winnaar van deze vlucht is een echte kanjer. Als jaarling won hij de 691e nat. Perigueux om in 2011 de 35e nat. Bordeaux ZLU te winnen (1e sector 4). In 2012 won hij de 177e nat. Pau en 70e nat. Marseille en dat op een van de verste afstanden van het land. Nu dus op Pau een 1e in de Fondunie en 4e Nationaal. Zijn vader is van het soort Gebroeders Hagens (geleende doffer van P. Kieiwiet) en de moeder is een rechtstreekse A.P. Overwater uit Strijen. Zij komt uit een zoon van ‘De Dure’ x een dochter van de ‘074’. Jelle neemt nog in overweging de doffer Marseille als volgende opdracht te geven of hem te behouden voor de kweek. Hij werd gespeeld op een jong van 15 dagen oud. Zijn eerste broed kende een kapot ei en om te zorgen voor wat extra nakweek besloot Jelle de eieren om te leggen waardoor hij nu op deze stand kwam te zitten. Zijn duivin die eigenlijk ook bestemd was voor Pau moest nu op de dag van inkorven het eerste ei leggen. De ‘Rode Bordeaux’ gaat altijd relatief licht de mand in, de pinda’s en snoepzaad ten spijt, en zo keert hij vervolgens ook weer terug op het hok. De 2e duif, de ‘164’, 4e in de Fondunie en 20e Nationaal, is een 100% Van der Wegen waarbij de vader is ingeteelt naar de stamvader en de moeder de ‘meubelduif’ van Eijerkamp is, kleindochter ‘Beer-86’.

outhuysejelleharlingen

Ook bij Jelle ging het invliegen dit jaar niet geheel naar wens en de ‘164’ kreeg doordat ze ook nog een keer moest leggen slechts 400 km onder de vleugels op 2 vluchten met de afdeling. Het heeft haar duidelijk geen parten gespeeld.

Nieuw dit jaar is een aantal stellingen die we de winnaar voorleggen en waarop kort een reactie gegeven kan worden.

Stelling 1 : In de hedendaagse duivensport is mijn afstand meer voor- dan nadeel

Meer een nadeel. Laatste loodjes wegen volgens Jelle toch het zwaarst. Een duif zal wellicht nog een paar keer meer naar beneden moeten die laatste honderden kilometers ten opzichte van Limburg / Zeeland.

Stelling 2 : Jos Pepping is dit jaar de te kloppen man op de ZLU-vluchten

Hij vliegt heel goed, maar er zijn meerdere sterke spelers zoals bijvoorbeeld Nico Volkens. Mijn idee is dat in Noord-Holland gewoon de beste duiven zitten.

Stelling 3 : De ochtendlossingen hebben meer toekomst dan de middaglossingen

Ik denk het wel. Je weet niet meer waar je aan toe bent de laatste jaren op de middaglossing, inkorven voor een middaglossing is in de middag los en niet plotseling om 7 uur, je moet weten waar je aan toe bent.

Stelling 4 : Friesland wordt het nieuwe Limburg op de ZLU

Ik hoop het. Vooral als er meer mensen met hun goede duiven gaan deelnemen gaat Friesland zeker een belangrijke rol spelen. Deze prestatie werkt zeker motiverend.

Stelling 5 : Duiven hebben minimaal 2000 km voorbereiding nodig voor de grote fond

De ‘164’ bewijst het tegendeel met nog geen 400 km onder de vleugels.

Stelling 6 : De kustlijn is de meest gunstige ligging voor de ZLU vluchten

Weet ik eigenlijk niet. Marseille meest eerlijke lijn, geen duif hoeft over het water, Zuidoost-lijn meest eerlijke lijn die er is, landelijke afstandsverschillen het kleinst.

Top 10 Fondunie

1. Jelle Outhuyse, Harlingen
2. Jos Pepping, Egmond a/d Hoef
3. Nico Volkens, Bergen
4. Jelle Outhuyse, Harlingen
5. Mike Peereboom, Amstelveen
6. Jos Pepping, Egmond a/d Hoef
7. Jos Pepping, Egmond a/d Hoef
8. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam
9. Wouter Jorna, Hippolytushoef
10. Ysbrand Kaptein, Akersloot

Tekst: Bas Weijers

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado