Gebr.Jacobs Nes a/d Amstel

© Jan Breed Duivenfotografie

“Winnen Marseille in Fondunie 2000”

Marseille 2013 gaat de boeken in als een pittige maar eerlijke vlucht waarop het recht van de sterkste zeker van toepassing is gebleken. De laatste loodjes wogen in dit geval extra zwaar, te bedenken dat de winnaar.

In de Fondunie Nationaal op plaats 45 terug te vinden is. Dit geeft de prestaties van de kopduiven in de Fondunie extra aanzien, het lezen van een uitslag is ook een kunst! Na de eerste constateringen aan de Oostkant van het land, in Zuid-Limburg, was het afwachten of de Westkant nog aan kon klampen. Dit mocht verwacht worden vanwege de toch Noord-Oostelijke stroming die de duiven ten deel viel gedurende hun traject huiswaarts. De eerste melding in de Fondunie kwam van Gerard van Tuyl uit Hellouw, een gekende naam in de fondwereld en dubbel Internationaal winnaar. Met een klein verschil werd hij echter verslagen door winnaars Gebrs. Jacobs en J. Hommes en zoon uit Akersloot die het zilver opeisen. Plaats 4 en 5 gaat naar Utrecht en wel naar Jay Lissenberg die ook nog plaats 12 opeist en dus 3 echte kopduiven heeft. Op plaats 6 staat Jelle Jellema uit Nijverdal, van wie bekend is dat zijn duiven het best gedijen onder deze zware omstandigheden en met 8 van de 11 op de meldlijst een prima serie! Wat nu laatste loodjes wegen het zwaarst? Jelle Outhuijse pakt in Harlingen gewoon weer kop aan plaats 7 en samen met streeksgenoot Auke Smid, die tevens diverse mooie duiven weet te pakken, staat Friesland weer nadrukkelijk in de picture. Cees van der Laan uit Castricum eindigt op plaats 8 voor Orly Pals uit Bovenkerk. De top 10 wordt afgesloten met Erwin van Wijk uit Benschop.

Eigen soort

De broers Toon en Piet Jacobs uit het Noord-Hollandse Nes a/d Amstel timmeren eigenlijk al sinds half jaren ’70 aan de weg met duiven en inmiddels hebben deze stam verfijnd en uitgeselecteerd tot een prima fondduif die nu al jaren zeer succesvol is en derhalve mag gesproken worden van een eigen soort. In 1978 werden de mannen al kampioen met de oude duiven en in de jaren ’80 werden diverse generaal kampioenschappen van Noord-Holland gevierd.

Een belangrijke impuls heeft echter een doffer van Gerrit Veerman uit Volendam gegeven. Deze ‘621’ van 2004 was een geweldige vlieger met o.a. 8e nat. Perpignan (1e Noord-Holland) en 16e nat. Barcelona (4e Noord-Holland), maar heeft zich inmiddels ontpopt tot een fantastische vererver op de hokken in Nes a/d Amstel, maar ook nakomelingen bij anderen presteren uitstekend. De ‘621’ is een zoon van het inmiddels beroemde ‘Betuwe-koppel’ van Gerrit Veerman dat hij aanschafte bij Jan Peters uit Bemmel, een bekende naam in fondland en afgelopen seizoen nog volop in de picture met zijn asduif Barcelona over 3 jaar.

Wat opvalt is dat ze een geweldige ploeg duiven op het vlieghok hebben zitten van 2010. Op de vraag hoe dit kan is het antwoord vrij simpel. Dit was het eerste jaar dat er flink gekweekt werd uit dezelfde ‘621’. Met meerdere duivinnen van het eigen soort werden dat jaar 12 jonkies van hem gespeend en daar worden nu de vruchten van geplukt. Op het moment vliegen er 2 duiven rond in Nes a/d Amstel, de 821 en de 822, waarvan de een excelleert op de middaglossingen en de ander dit jaar al de 24e nat. Pau won (3e Noord-Holland). Ook deze komen weer uit de ‘621’ en dus mag met recht worden gesproken van een superkweker.

Systeem

De opleiding van de jonge duiven geschiedt op de nalijn van de afdeling. Hier mogen ze hun ervaring opdoen en alles wat goed afkomt en vitaal is blijft zitten. De oude duiven worden deels op weduwschap gespeeld (50 doffers) en deels op nest (30 koppels). Het zijn veelal uitgevlogen duivinnen of wat zomerjongen die fungeren als weduwduivin, zij komen de mand niet in. Onder de nestdoffers zitten veel oudere bewezen vliegdoffers die ook niet meer gespeeld worden. Gevolg hiervan is dat onder de vliegduiven bewezen koppels zitten waarvan jonge duiven worden gekweekt, uit sommige koppels meerdere. De jaarlingen waarvan men de hoogste verwachtingen heeft worden op weduwschap gezet. Deze jaarlingen krijgen 3 dagfondvluchten voor de kiezen om na 2 weken rust het seizoen af te sluiten met een overnachtvlucht. Dit jaar zal dat Albi zijn. Hiermee vindt de selectie voor een groot deel al plaats onder de duiven. Wat dit pittige regime kan doorstaan blijft zitten. Als 2-jarige kunnen ze dan echt het grote werk doen, dan hebben ze de nodige ervaring in de vleugels. In de aanloop naar de vluchten krijgen zowel de weduwnaars als de nestduiven een standaard vliegmengeling van de Witte Molen, dit voeren ze al jaren. Volgens Toon is er tegenwoordig geen slecht voer meer, maar ze houden vast aan hetgeen ze als goed ervaren. Van de Witte Molen gebruiken ze ook geregeld vitamines, over het voer of door het water, zowel voor het herstel na de vlucht als in de voorbereiding op de volgende vlucht, dikwijls in combinatie met druivensuiker. De hoeveelheid hangt af met de zwaarte van de vluchten. De weduwnaars zitten bij elkaar in de afdeling en alles per vlucht apart laten herstellen of voorbereiden is niet mogelijk, vandaar dat alles simpel gehouden wordt en het hele jaar feitelijk hetzelfde regime geldt op de hokken.

Als een van de weinige hokken in Noord-Holland wordt gespeeld met weduwnaars. Het grote voordeel volgens Toon is dat de duiven makkelijker 3x gespeeld kunnen worden en dat de vorm er makkelijker op te krijgen is in vergelijking met nestduiven. In tegenstelling tot duiven die broeden gaan ze meestal niet kogelrond de mand in, maar blijkbaar blijven ze goed eten en is dit geen nadeel ten opzichte van de nestduiven. Tussen de vluchten door willen de broers hun duiven nog wel eens op een vluchtje van 100-150 km inmanden of ze zelf een stuk wegbrengen om de drang naar de duivin te behouden.

In de wintermaanden krijgen de duiven in de aanloop naar de kweekperiode een aantal dagen een geelkuur van Venema uit Putten en net voordat de jonge duiven uitkomen wordt nog een geelpil van De Weerd toegediend. Ditzelfde wordt gedurende het seizoen nogmaals preventief herhaald.

Winnaar

De winnaar is een van de duiven uit 2010 uit de ‘621’ x eigen soort. Hij ging als weduwnar de mand in, maar stond niet als getekende. Dikwijls is hij niet de eerste maar zit er wel vrijwel altijd bij. Op Agen arriveerde hij dit jaar vroeg op de 2e vluchtdag. De weduwnaars zijn dit jaar goed op dreef en hier werden al diverse topnoteringen mee behaald. Echter, de echte uitschieters uit het verleden zoals 2x de 2e van Perpignan werden telkens door nestduiven behaald. De gebroeders zoeken dan ook altijd een mix in hun ploeg die gespeeld wordt op een vlucht van weduwnaars en nestduiven. Dikwijls is de ploeg niet groter dan zo’n 6 stuks met uitzondering van de jaarlingvluchten.

www.janbreed.nl

Stelling 1 : weduwschap heeft de voorkeur boven nestspel

Eens, de duiven zijn doorgaans wat betrouwbaarder dan de nestduiven en het lukt beter om de vorm vast te houden met dit spel

Stelling 2 : de rustperiode tussen 2 marathonvluchten moet 3 weken zijn

Beide mogelijk, is afhankelijk van de omstandigheden, als die licht zijn geweest kan 2 weken voldoende zijn, de ‘621’ bewees dit als vlieger

Stelling 3 : Noord-Holland is de nieuwe bakermat van het Nederlandse fondspel

Eens, een van de sterkste provincies, met inmiddels vele kopprijzen op Nationaal en Internationaal niveau

Stelling 4 : bij de gebroeders Jacobs mag je inmiddels speken van een eigen soort

Eens, als je al 35 jaar bezig bent en de basis van toen nog altijd aanwezig is mag dit denk ik wel een keertje zeggen. Belangrijk is echter de ‘Betuwe’-lijn via Gerrit Veerman (soort Jan Peters) de laatste jaren als extra inbreng

Stelling 5 : Het neutralisatiesysteem van de zlu mag op de schop

Zeg maar hoe, de omstandigheden zijn elke vlucht weer anders en als je de ene keer in het voordeel bent, ben je de volgende keer geheel in het nadeel. Wellicht moet er een systeem komen dat afhankelijk is van het verloop op vluchtdag 1

Meldlijst Top 10 Fondunie2000

1 Gebr. Jacobs Nes a/d Amstel
2 J. Hommes en zn. Akersloot
3 G. van Tuyl Hellouw
4 J. Lissenberg Utrecht
5 J. Lissenberg Utrecht
6 J. Jellema Nijverdal
7 J. Outhuijse Harlingen
8 C. van der Laan Castricum
9 O. Pals Bovenkerk
10 C. van Wijk Benschop

Tekst : Bas Weijers
Foto’s : Jan Breed

fondunie2000

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado