Winnaar categorie V Barend de Koning

Na het behalen van de 1e Nat.Tarbes 2007, de 2e Nationaal Perpignan 2009 en een succesvol jaar 2010 met vijf prijzen bij de 1e honderd Nationaal op de ZLU is ook 2011 wederom succesvol te noemen. Op de NPO vluchten ging het wel iets minder maar met een 12e Nat.Mont de Marsan 4.351d en een 36e Nat.Cahors 7.305d. mag men toch zeker wel tevreden zijn.

Op de ZLU vluchten ging het weer als vanouds, er werden 71 duiven gekorfd waarvan er zich 42 op de uitslag klasseerde, een score van 59%. Dit resulteerde in de volgende kampioenschappen,

– Winnaar Categorie V Nationale Fondspiegel ZLU 2011
– 1e Onaangewezen en 2e Aangewezen kampioen afdeling 12 ZLU vluchten
– 2e Onaangewezen en 8e Aangewezen kampioen fondclub de Glazen Stad ZLU
– 1e Onaangewezen en 2e Aangewezen kampioen N.I.C. Maasdijk

Barend de Koning is 15 jaar geleden neergestreken in Hoek van Holland waar hij van de gemeente een stukje grond kon pachten. Hierop is een schitterende accommodatie neergezet van 25 meter lang en 3 meter diep, gericht op het Zuid – Oosten en vooraan is een wachthuis/ kantoor verrezen waar onze hoofdpersoon een prachtig uitzicht heeft over de hokken en de duiven al van veraf kan zien aankomen. Het geheel ziet er allemaal erg verzorgt uit en menig liefhebber zou hier van dromen. Barend mogen we rekenen tot de grotere liefhebbers want in totaal huizen er een 250 duiven waarvan 60 weduwnaars.

De duiven zijn afkomstig van de combinatie Klip –Verhagen, wijlen Peter van Raamsdonk, Wijnands en zoon en Cees van der Poel. Vooral met de duiven van de comb. Klip – Verhagen is Barend zeer geslaagd, zo is de 1e Nat.Tarbes een 50% en de 2e Nationaal Perpignan een 100% Klip – Verhagen duif. De 2e Nationaal is een zoon van het Neerbosje van de combinatie, de wonderduif die in haar imposante carriere een 14e – 46e 139e en 170e Nationaal vloog en later en grandioze kweekster bleek te zijn. In 2008 werd dit goudklompje gekocht door niemand minder dan A.P.Overwater die er al enkele goede duiven uit heeft gekweekt. Ook een dochter van haar is bij A.P. een superkweekster met inmiddels meer dan 10 kinderen die in de 1e honderd Nationaal hebben gevlogen. Maar ook bij de combinatie gaf ze samen met de Johnny Boy (1e Int.Asduif Dax) van Barend al goede vliegers.

De voorbereiding

Voor het eerst werd in 2011 afgeweken van het standaard systeem en werden de duiven eind April gekoppeld waarna ze na 10 dagen broeden op weduwschap werden gezet. Dit werd hoofdzakelijk gedaan om de rui zolang mogelijk uit te stellen en gezien de resultaten zal dit in 2012 ook weer zo zijn. De oude duiven worden ingekorfd in Hank op Angeville (440km) en dit tot een 2 weken voor de eerste fondvlucht begint. In 2011 werd er 3 weken ervoor al gestopt omdat de laatste Angeville een zeer zware was en de duiven ruim 7 uur nodig hadden om thuis te komen. De jaarlingen die als pater worden gespeeld (doffers alleen op het schapje) worden vanaf de eerste vlucht met de vereniging gekorfd en gaan alle vluchten mee. Dit ook om ze de nodige ervaring op te laten doen want als jong worden ze zelf een 4-tal keren weggebracht waarna ze mogen uitgroeien.

Voersysteem en medische begeleiding

Voor het voeren maakt Barend gebruikt van een aantal mengelingen, in de wintermaanden 50% Versela Laga en 50% Ronny van Tilburg terwijl er in de zomermaanden alleen Gerry Plus en Champion Plus van Versela Laga wordt gebruikt. ’s Morgens krijgen ze 1/3 en ’s avonds 2/3. Bij thuiskomst zit er altijd BS van de Weerd in het water en mocht Barend het niet vertrouwen wordt er een afspraak gemaakt met Dr. Henk de Weerd om zijn duiven grondig te laten onderzoeken. Elke woensdag en zondag zit er 120 kruiden drank van Jan Schmidt in het water.

De duiven trainen 2 maal daags een uur en indien ze niet willen worden ze in de lucht gehouden met de vlag al is dit volgens Barend alleen in het begin van het seizoen soms het geval.

Kweken.

Bij het kweken wordt er vooral gelet dat er geen grote duiven en duiven met dezelfde ogen op elkaar worden gezet. Verder vind Barend het belangrijk dat ze goed gebouwd zijn, heldere ogen hebben en zijde zacht aanvoelen en een gesloten stuit, indien dit allemaal het geval is wordt er gekoppeld naar goed maal goed.

Selectie

De selectie methode is dat ze als jaarling mogen uitgroeien (vooral de Klip – Verhagen duiven hebben dit nodig volgens Barend) maar gaan wel het hele programma mee om ervaring op te doen. Als 2 jarige gaan ze drie keer mee op de overnacht en moeten ze prijs vliegen, is dit niet het geval dan is het over en uit.

De beste duif van het hok is een zoon van voorgenoemde Tarbes winnaar dit jaar goed voor de 115e Nat.Bordeaux 4.504d. ZLU en de 287e Nat.Narbonne 3.907d. ZLU. Van de Tarbes winnaar zitten er ook al enkel goede bij Cees van der Poel dus ook hier is de lijn van het Neerbosje weer succesvol.

De wintermaanden

Dit jaar zijn de duiven na Perpignan niet gescheiden maar mochten ze nog een ronde jonge groot brengen voor eigen gebruik waarna ze worden gescheiden. Kuren voor paratyfus gebeurt hier niet, natuurlijk wel de verplichte enting tegen paramixo. Barend is hier heel duidelijk over en zegt “verder geen poespas in de winter moeten ze het op natuurlijke basis doen en de duiven die dit niet aankunnen worden alsnog verwijdert”.

Versterkingen

Voor aankomend jaar heeft Barend zich weten te versterken met duiven van middaglossing specialist Arjan Beens via Gerard Westbroek uit Rotterdam hoofdzakelijk voor de middag lossingen, want Barend wil ook hierop gaan schitteren. Ook zullen er een aantal duiven van Cees van der Poel op nest worden gespeeld hoofdzakelijk voor Barcelona. Ook hier blijkt maar weer eens dat een kampioen nooit stil zit en altijd op zoek is naar beter.

Als afsluiting willen we Barend veel succes wensen voor het seizoen 2012 en na mijn idee zullen ze zeker weer rekening moeten houden met deze gezellige Rotterdamer.

Udo Peters

Met dank aan Frank Oosterhof voor zijn medewerking.

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado