Ben van Holland en zoon Ronald, Ede

HollandvanbenEde

“4e en 6e Brive Afdeling 8 GOU tegen 2.439d.

De eerste overnachtvlucht zit er op voor Midden, Oost en Noord Nederland. Een makkelijke was het zeker niet. Enkele duiven konden de magische 1.000 mpm halen.

Een uitschieter was er voor Arjan Beens, die meer dan 200 mpm harder vloog dan de nummer 2 met een duivin die vorig jaar al een 4e nationaal Albi won. Duiven met een bijzondere kwaliteit die je zelden tegenkomt.

‘Een goede start van het overnachtseizoen’

Op vrijdagmiddag werden de duiven niet gelost, omdat een front onder Parijs de duiven geen goede reis huiswaarts zou geven. Op zaterdagmiddag was het een stuk beter en werden de duiven van Brive voor de afdeling 7, 8 en 9 om 1 uur ’s middags gelost. De duiven kregen onderweg te maken met een vrij krachtige wind uit het Noorden tot Noordwesten. Een ‘makkie’ werd het dus allerminst. De vroege duiven werden op de kortste afstanden verwacht tussen 9 en 10 uur ’s ochtends met in het achterhoofd één of enkele uitschieters wat vroeger in de ochtend. En zo gebeurde het ook: De vroegste duif werd geklokt om 6:13 uur en de tweede melding was enkele minuten na half acht. Om tien uur waren er 22 duiven binnen in de drie afdelingen samen. Drieënhalf uur later waren de prijzen er uit. Een gelijkmatig verloop van een mooie pittige vlucht.

Ben van Holland

Deze mooie pittige vlucht was voor Ben van Holland uit Ede een vlucht om op zijn erelijst bij te schrijven. Hij won in afdeling 8 (GOU) de 4e en 6e prijs tegen 2.439 duiven en had 10 prijzen van de 19 gezette duiven. Met twee duiven op teletekst staan op een overnachtvlucht is weinige gegeven. In dit weekend waren het er meer dan anders, namelijk 3 liefhebbers kregen het voor elkaar: Arjan Beens, Koos Steenbeek en zn en Ben van Holland en zn. Ben speelt samen met zijn zoon Ronald, die zelf nauwelijks tijd heeft voor duiven vanwege zijn werk. Ben is inmiddels met vervroegd pensioen en neemt de taak van zijn zoon erbij. Die bij zijn eigen huis ook nog een hok heeft, waar op de naam van Ronalds vrouw wordt gespeeld. De naam Ben van Holland zingt al tientallen jaren rond in de Gelderse Vallei rondom Ede en omgeving. Een liefhebber die elk jaar verschillende keren vroege duiven pakt. Een echte liefhebber die kan genieten van zijn duiven en eveneens kan genieten van ‘het melken’ met duivenliefhebbers onder elkaar. Een man met een geweldige stam duiven, waar we later in dit verhaal op terugkomen. Kortom een man met een geweldige staat van dienst.

Het hok van de 4e en 6e Brive

Het hok van de 4e en 6e Brive

Ben had al duiven met zijn vader en broer Wim. Hij is zeg maar ‘tussen de duiven’ geboren. Toen hij in 1976 samen met zijn vrouw op de Hakselseweg ging wonen (waar zij nog steeds wonen), werd er ook hier met duiven gestart. In het begin op alle vluchten en vanaf 1989 is de overstap naar de fond gedaan, waarbij de dagfond er ook nog bij wordt gedaan. Op de dagfond is Ben minder fanatiek dan op de overnacht, maar hij mag graag aan deze vluchten mee doen. De week voor Brive speelde Ben met 12 jaarlingen op Orleans. Deze duiven kregen door twee keer uitstellen, vier nachten mand. De vlucht van maandag verliep bij Ben zeer slecht. Hij kreeg slechts 5 duiven thuis en hij ging er onderdoor. Iets wat zelden of nooit voorkomt bij Ben. Een slecht voorteken voor Brive, dacht Ben nog. Laat uit datzelfde hok van de Orleans-duiven, dezelfde afdeling, de eerste twee duiven van Brive komen. Duivensport is niet te voorspellen.

De eerste twee duiven

Ondanks een bruiloft op zaterdagavond was Ben op zondagochtend vroeg uit de veren om zijn Brive-duiven te ontvangen. Met gemengde gevoelens nam hij zijn plaats in zijn ruime tuin. De duiven zagen er goed uit, maar Orleans van de maandag ervoor spookte nog in het achterhoofd. Een paar minuten voor kwart voor negen kwam ‘de 691’ van 2011 uit het Noorden aanzetten (zou hij eerst een duif in Genemuiden hebben afgezet?). Om 8:43 uur werd hij geklokt: Een mooie vroege duif dat kon niet anders. Later bleek deze weduwnaar de 4e prijs in de afdeling te hebben. De 8e tegen bijna 6.900 duiven van de drie afdelingen bij elkaar. 50 minuten later kwam ‘de 617’ van 2010 thuis. Hij speelde de 6e prijs in de afdeling en was van het totaal de 13e. Beide duiven zijn weduwnaars en beide waren late jongen in hun geboortejaar, ze stonden als 10e en 13e op de inkorflijst. ‘De 691’ ging voor zijn tweede overnachtvlucht en had op zijn eerste vlucht een prijsje gewonnen op Perigueux. Niet genoeg om op deze vlucht in aanmerking te komen voor de bovenste plaatsen. ‘De 617’ van 2010 heeft een paar vluchtjes gehad in het verleden en won in 2012 een prijsje op Orange. Ook niet genoeg voor een aangewezen plek. Afgelopen weekend was het anders. Deze doffers bleken in staat om een kopprijs te pakken van een zware overnachtvlucht.

de '691 4e NPO Brive van 2,439d.

de ‘691 4e NPO Brive van 2,439d.

de '617 6e NPO Brive 2013 tegen 2.439d.

de ‘617 6e NPO Brive 2013 tegen 2.439d.

‘De 691’ komt voor 75% van het soort van Jac. Steketee uit Bruinisse en voor 25% van het soort van Sam de Jong uit Heemskerk. ‘De 617’ komt rechtstreeks van Leo Rompelaar uit Didam. Hij is sinds enkele jaren goed bevriend met Ben. Leo heeft eveneens overwegend duiven van Jac. Steketee met wat duiven van Jaap Mazee uit Ens. Deze doffers zijn dit jaar voorzichtig ingespeeld, vanwege het koude voorjaar. Ze hebben twee keer Wolvertem (160 km) gehad, een keer gelapt in Woerden (45 km) en verder zijn ze in de vereniging ingemand op Vervins (275 km) en St. Quentin (295 km). Deze laatste vlucht was het weekend voor de inkorving van Brive. De duiven waren dus nog geen 1.000 km op wedstrijdniveau meegeweest. De duiven vlogen er niet minder om. Om 13:05 uur draaide Ben zijn 10e duif, die nog ruim in de prijzen zat. 10 prijzen van de 19 gezette duiven is goed te noemen en op maandagmiddag had hij 13 duiven thuis, waarvan de laatste op maandagochtend kwam.

Jac. Steketee, Bruinisse

Het overgrote deel van de fondstam van Ben en Ronald van Holland bestaat uit duiven van Jac. Steketee. Vanaf 1989 komt Ben al bij deze Zeeuw, die hem uit de beste duiven nazaten heeft gegeven. In de loop der jaren heeft Ben de nodige duiven in deze ingeteelde stam gekruist. Ze heeft hij van Sam de Jong een oude kweker gehad, waar hij nog verschillende jongen heeft gekweekt. Verder heeft Ben duiven van Jan Doppenberg jr (en Jan heeft ook duiven van Ben), van Jan Polder (ook veel Steketee-duiven), Gerard van Tuijl, Peet Solleveld, zoals gezegd van Leo Rompelaar en een goede duivin van Wout van de Hoek. De laatste aanwinsten komen van Bennie Homma. De nieuwe (beter gezegd andere) inbreng wordt tegen zuivere duiven van Steketee gezet om ze daarna weer terug te brengen in de ingeteelde stam van Jac. Bij de koppeling is verder het basisprincipe: Goed x Goed.

Sam de Jong, Heemskerk

Ben van Holland werd aan het begin van deze eeuw in één jaar 3e Kampioen Marathon Noord (SMN) en won de 8e prijs Grote Fond van de Gouden Duif-competitie. Op de uitreiking van de Gouden Duif zat Ben aan de tafel met Sam de Jong uit Heemskerk. Er ontstond een geanimeerd gesprek. Sam was dit jaar 1e Kampioen Grote Fond van de Gouden Duif. Op de dag werd een band gesmeed tussen de man uit Heemskerk en de man uit Ede. Op de Marathon Noord-feestmiddag worden de geschonken bonnen altijd verloot. Je kunt dan laten kopen voor €2,50 per stuk. Dit levert voor de SMN een hoop geld op. In datzelfde jaar won Ben een bon van Sam de Jong. Sam deed Ben een leuk aanbod. Hij had twee kweekdoffers, die minder jongen gaven vanwege hun leeftijd. Ben mocht één van de twee proberen. Deze doffers hadden verschillende toppers gegeven. Ben koos voor ‘de 698’ van 1985, die o.a. ook aan de basis had gestaan van de stam van Nico Volkers. Uit deze doffer heeft Ben nog verschillende jongen gehaald. Hij heeft er zelfs twee aan Sam teruggegeven.

De verzorging

Ben geeft zijn duiven voer van Wielink. Dit voer wordt besteld door Elias van Bemmel en wordt geleverd op het adres van Gert van Kooten uit Lunteren. Deze beide liefhebbers zitten ook in de club van Ben, wat het allemaal alleen maar makkelijk maakt als Ben wat nodig heeft. In de winter heeft Ben de duiven een geelkuur gegeven, dit is aan het begin van het seizoen een keer herhaald. De kuur was ‘het groene spul’ van Vincent Schröder. Drie weken voor Brive hebben de duiven een ornithosekuur gehad van de firma DAC. Verder probeert Ben zo min mogelijk te doen aan de duiven, vooral niet in het vliegseizoen. Ga je tussen de vluchten door te veel rommelen, dan werkt het vaak averechts. Het is zaak, als je een mindere vlucht hebt, niet in paniek te raken, maar van de duiven af te blijven. Hiermee wordt de medicijnpot bedoeld. Een goed advies lijkt me.

Mont de Marsan 2006

Een goede start van het fondseizoen voor Ben en Ronald van Holland uit Ede. Het is hen gegund. Het was niet een eerste grote succes. Vorig jaar wonnen ze de 3e nationaal Aurillac, een duif die kwam uit de 2e nat. Mont de Marsan 2006, met een doffer van Peet Solleveld. Mont de Marsan 2006, een vlucht die bij Piet Westerlaken ook al is uitgelicht. 2e nat. Mont de Marsan komt voor 75% weer van Steketee en 25% is een geleende duif van Jan Rothuizen uit Wageningen. Naast deze prijzen wonnen de mannen uit Ede vele vroege prijzen en deze twee van Brive zullen ook niet de laatste twee vroege duiven zijn.

We gaan het beleven. Bedankt voor het leuke gesprek en nogmaals Gefeliciteerd en tot een volgende keer.

Fondreporter

Zonder toestemming van Fondtoppers mag dit artikel niet voor andere publicaties worden gebruikt.

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado