Bart van den Bovenkamp, Doetinchem

bovenkampbart

“Aanstormend talent op de zware marathonvluchten”

Voor deze reportage reizen we af naar Doetinchem in de Achterhoek waar een jonge enthousiaste marathonspeler de laatste jaren hard aan de weg timmert.

In 2014 won hij o.a. de 23e Nat. St.Vincent S3, 49e Nat.Perpiqueux S3 en werd het 6e Nat.Kampioenschap Marathonvluchten behaald. We hebben het over de 27e jarige Bart van den Bovenkamp, die in het dagelijkse leven werkt als assistent controller bij een accountantskantoor in Zevenaar. Bart woont samen met zijn vriendin en dochtertje van bijna 2 en is via zijn opa en vader opgegroeid tussen de duiven. In de begin jaren werd er samen met vader Gerard gevlogen op de snelheidsvluchten en dat met groot succes. Langzaam begon het toch te kriebelen om over te schakelen op de grote fond en werd er een klein hokje bij het ouderlijke huis neergezet. Van diverse liefhebbers kwamen duiven en de eerste stappen waren gezet. Tot 2011 is met de oude duiven gevlogen vanaf dit hokje en aan het eind van dat jaar zijn de meeste duiven over gewend naar het nieuwe adres waar met de jonge duiven al een start was gemaakt. In 2012 werden de over gewende duiven voor het eerst op nest gespeeld om ze zo beter te laten wennen aan het hok. Omdat Bart dit systeem bewerkelijker vond is alleen dat jaar voor het nestspel gekozen.

Het hok

Bestaat uit 3 afdelingen en een halletje waar de weduwduivinnen zitten. De andere afdelingen zijn voor de kwekers, weduwnaars en jonge duiven. Het hok is 7.10 meter lang en 2,40 meter diep, heeft een lessenaarsdak dat naar voren afloopt en staat ongeveer 20 cm van de grond op betonblokken. (zie foto) De verluchting gebeurd via de openstaande ramen en via de oversteek aan de voorzijde, via de achterzijde kan de lucht er weer uit. Het hok is volledig opgebouwd uit underlayment platen en aan de buitenkant zijn er rabatdelen aangebracht Op de vloer ligt triplex waardoor het makkelijk schoon te houden is.

Duivenhok Bart v/d Bovenkamp

Duivenhok Bart v/d Bovenkamp

Systeem

De kwekers worden in augustus gescheiden waarna eind september / begin oktober de vliegers volgen. In februari wordt alles gekoppeld, alleen uit de kwekers (die elk jaar worden om gekoppeld) en bewezen vliegers wordt er gekweekt. Soms uit een jaarling maar dat is meer op gevoel. Door de eieren over te leggen brengen alle vliegers minimaal 1 jong groot voordat ze op weduwschap gaan. Als de jongen 14 oud zijn worden de duivinnen weggehaald en brengen de doffers ze alleen groot.

Hoewel Bart geen echte aanhanger is van de ogentheorie wordt er toch rekening mee gehouden en zo gekoppeld dat de ogen elkaar compenseren. Daarnaast wordt er gelet op afstamming en bouw. Omdat Bart van mening is dat de betere vliegduiven gekweekt worden uit kruisingen wordt dit dan ook het meest toegepast waarbij het kruisen van twee ingeteelde lijnen de voorkeur heeft.
Bij de vliegduiven is het allemaal wat eenvoudiger door de oudere koppels niet om te koppelen en de overige koppels zo samen te stellen dat het hele koppel op dezelfde vlucht kan worden gespeeld.

Elke dag trainen alle vliegduiven een uur tot anderhalf uur. Hierbij worden alle duiven buiten gesloten en gaat de klep dicht. In de wintermaanden komen ze alleen in het weekend buiten omdat het niet haalbaar is met Bart zijn werk. Als het weer het toelaat gaat alles vanaf de eerste vlucht mee. Getoond wordt er dan niet, door de hokken wat donker te maken kan Bart ze rustig pakken en inkorven. Bij thuiskomst krijgen ze de duivin wel te zien. Er worden dan ook altijd enkele duivinnen thuis gehouden om de doffers gemotiveerd te houden.

Vanaf de eerste vlucht gaat alles mee en dit tot 10 dagen voor de eerste fondvlucht. Ritme vind Bart belangrijk vandaar dat ze wekelijks meegaan met de vereniging. Het weekend voor een fondvlucht worden ze gelapt op 30 kilometer. Tonen gebeurt dan wel eens maar zeker niet altijd. Na iedere vlucht mogen de duiven de hele dag aanrommelen.
Vanaf de langste dag worden de vliegers bijgelicht tot aan de laatste vlucht. Het afgelopen jaar werden de weduwnaars ook verduisterd en dat is zo goed bevallen dat het nu weer wordt gedaan.

Voeren

Voor het voer wordt gebruikt gemaakt van de mengelingen van Versele Laga, Garvo, Paloma en Vanrobaeys. Hiervan krijgen de duiven elke dag zoveel dat er nog wat gerst achterblijft in de voerbakken. Tijdens het seizoen krijgen de vliegers Prestige Laga van Paloma en Champion Plus van Versele Laga aangevuld met gerst, enkele dagen voor inkorven van een fondvlucht wordt daar HE4000 van Garvo, pinda’s en snoepvoer aan toevegoegd. De kwekers en jonge duiven krijgen voer van Paloma of Vanrobaeys, deze mengeling krijgen de vliegers ook in het stille seizoen.

Medische begeleiding

Tijdens de kweek wordt er voor het geel niets gegeven, 10 dagen voor de eerste fondvlucht krijgen ze preventief een geelpil opgestoken, dit gebeurd maximaal drie keer per seizoen. Mocht er bij controle bij de dierenarts die voor aanvang van het seizoen en in de eerste weken regelmatig wordt bezocht eerder wat zijn geconstateerd dan wordt er in overleg met hem ervoor behandeld. Voor de luchtwegen wordt er regelmatig wat gegeven en dit met een product op natuurlijke basis. Bij de kwekers is al 5 jaar niets meer gegeven tegen het geel. Tegen Paratyfus wordt elk jaar een kuur gegeven door het drinkwater, maar omdat de mening van diverse artsen hier sterk uiteen lopen twijfelt Bart of hij het nog zal doen.

In het seizoen krijgen de duiven Colinol Plus en Darba Compleet dat in het drinkwater wordt gegeven , over het voer krijgen ze dan Sedochol en BMT. Enkele keren per week wordt er wat allerhande ( Super Boimix van DHP) en de emmer van Pantagon verstrekt. Tegen wormen is er nog nooit iets gegeven. Bart is ook van mening dat het werken met producten op natuurlijke basis de weerstand en conditie verhoogt waardoor een duif minder vatbaar is voor allerlei ziektes. Maar een zieke duif beter maken met natuur producten zal niet gaan.

Jonge duiven

Het jonge spul wordt in hun geboorte jaar op de jonge duiven vluchten gespeeld. Ze gaan dan ook meteen de eerste keer met de wagen mee zonder ze zelf te hebben weggebracht. Vooral met een klein duivenbestand is het belangrijk om het kaf van het koren te scheiden.

Belangrijke duiven

Op het kweekhok huizen twee duiven die er uitspringen en dat zijn de “Zwarte Panter” en de ’30. De “Zwarte Panter” werd samen met drie andere duiven aangekocht door vader Gerard bij Jan Moedt uit St.Phillipsland. De andere drie werden al snel verspeeld aan huis maar de “Zwarte Panter” werd een sterkweker en gaf met verschillende duivinnen goede duiven. De moeder van de “Zwarte Panter” is ook de moeder van de Narbonne van Ko van Dommelen.

De "Zwarte Panter"

De “Zwarte Panter”

bovenkampstamkaartzwartepanter

Een andere klasbak is de “30 en deze is zelf gekweekt. Toen Bart in 2011 al zijn duiven over- wende vond hij de ’30 te oud en daarom verhuisde hij naar het kweekhok. Achteraf een goed besluit wat ook hij gaf met verschillende duivinnen al meerdere bruikbare duiven.

De '30

De ’30

bovenkampstamkaart30

Bij de vliegers zijn het Kras Wijnands die Bart heeft gekregen van Team Wijnands omdat hij in de winter van 2008 / 2009 werkzaamheden op de hokken heeft verricht. Kras Wijnands won tot nu toe 11 prijzen van de 13 inkorvingen waarvan 10 keer 1: 10 en 5 keer bij de 1e honderd in afdeling 9.

"Kras Wijnands"

“Kras Wijnands”

bovenkampstamkaartkraswijnands

Een andere topper is “Horus” die het vooral afgelopen seizoen super deed met een 23e Nat.St.Vincent. Met zulke duiven op je hok ga je met vertrouwen de toekomst in.

"Horus"

“Horus”

bovenkampstamkaarthorus

Tot slot

Wil Bart vooral zijn vader bedanken waar hij jaren mee heeft samengespeeld en veel van heeft geleerd. Samen hebben ze veel ervaringen opgedaan en nog altijd kan hij er terecht voor vragen en spreken ze veel over de duivensport. Naast vader is hij ook mijn duivenmaatje.

Bart met zijn vader en leermeester

Bart met zijn vader en leermeester

Powered by WordPress | Designed by: SEO Consultant | Thanks to los angeles seo, seo jobs and denver colorado